Studiozoe
Image default
Onderwijs

Waarom het veilig is om te werken met een reachtruck cursus

Maak je voor je werk veel gebruik van heftrucks of reachtrucks? Of je nu als ondernemer mensen in dienst hebt die met deze machines rijden of je bent zelf heftruckchauffeur: het is van cruciaal belang om te zorgen dat jij en/of je medewerkers een heftruck cursus of een reachtruck cursus hebben gevolgd. Een professionele heftruck cursus en reachtruck cursus zijn namelijk volledig gericht op het veilig leren omgaan met heftrucks en reachtrucks op de werkvloer. Maar hoe kan een cursus je leren om veilig met reachtrucks om te gaan? En welke voordelen hebben dit soort cursussen voor mensen die werkzaam zijn in de industrie, de bouw, het transport of de agrarische sector?

Hoe zit een reachtruck cursus er inhoudelijk uit? De theorie

Een officieel reachtruck of heftruck cursus is altijd opgedeeld in een theoretisch en praktisch gedeelte. Wettelijk gezien is het niet verplicht dat een reachtruckchauffeur of een certificering beschikt. Maar voor de veiligheid en om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken, is het wel aan te raden om een certificaat te halen of je medewerkers de gelegenheid te geven hun reachtruck certificaat te laten halen. Tijdens het theoretische deel van de cursus wordt er onder meer ingegaan op de Arbo-wet en wat deze wet zegt over het veilig gebruik van een reachtruck of heftruck. Verder zoomt de cursus theoretisch in op de beladingsmogelijkheden en hoe je als chauffeur bepaalt wat het zwaartepunt is en hoe je stabiel kunt laden en lossen. Belangrijk in het theoretische deel is ook de maximale belasting, met aandacht voor een lastgrafiek. Verder leer je als cursist om de reachtruck of heftruck visueel te inspecteren op mogelijke schade en defecten. Ten slotte komen verkeers- en rijvoorschriften aan bod en eventuele nieuwe ontwikkelingen die een rol spelen in de wereld van heftrucks en transport.

Hoe ziet het praktijkdeel van een reachtruck cursus eruit?

Naast het theoretische deel is het praktijkgedeelte van een reachtruck- of heftruck cursus een belangrijk onderdeel van de opleiding. Door een of meer dagdelen te oefenen met het rijden, besturen en gebruiken van de reachtruck, leer je als cursist hoe je veilig kunt manoeuvreren in magazijnen, loodsen en buiten. Verder leer je hoe je veilig de vorken kunt gebruiken om te laden en te lossen, ook op grote hoogte. Ook het rijden met lading is een belangrijk onderdeel van het praktijkgedeelte.

Enkele voordelen van een reachtruck cursus

Cursussen om veilig met een reachtruck of een heftruck te kunnen rijden, hebben natuurlijk als belangrijkste voordeel dat de veiligheid in loodsen, magazijnen en bedrijven hierdoor toeneemt. Ondernemers die kiezen voor deze certificeringen voor hun personeel, verkleinen daarmee de kans op schadegevallen en ongelukken significant. Dat bespaart niet alleen menselijk leed, maar op termijn zeker ook geld. Verder is een reachtruck cursus doen en een certificaat behalen slim als je op zoek bent naar een baan als magazijnmedewerker. Beschik je over een erkende certificering, dan heb je bij het solliciteren natuurlijk meer kans. Veel werkgevers vinden het namelijk belangrijk om goede reachtruckchauffeurs in dienst te nemen met de nodige ervaring.