Studiozoe
Image default
Computers / Internet / Searching

Het verschil tussen ABS en PLA filament

Je hebt filament nodig als je wilt werken met een 3d pen of een 3d printer. Filament is het plastic waarmee je je object maakt. Zoals de inkt van een pen. Er zijn pennen en printers die alleen met een bepaald soort filament kunnen werken. Er zit nl. wel degelijk verschil in de onderlinge soorten filament. Het meest gebruikte filament, en ook het meest geschikte voor 3d pennen en 3d printers, is ABS. De laatste tijd is PLA filament echter in opmars: het is milieuvriendelijk en totaal onschadelijk voor de gebruikers.

Het harde ABS

ABS filamenten hebben mooie eigenschappen. Het is keihard en is moeilijk te breken. Bijna alles wat we om ons heen zien aan plastic is daarom van het sterke ABS gemaakt. Ook speelgoed, zoals Lego, is gemaakt van dit materiaal. Naast het feit dat het materiaal sterk is, is ABS ook niet gevoelig voor warmte. Leg je iets van ABS in de brandende zon, dan zal het niet gaan smelten of vervormen. Vandaar dat bijvoorbeeld het dashboard van een auto ook van ABS is gemaakt. ABS filamenten zijn er in alle kleuren van de regenboog.

Het milieuvriendelijke PLA

In tegenstelling tot ABS is PLA filament wat brozer. Het kan ook minder goed tegen warmte. Daartegenover staat een groot voordeel: het is een milieuvriendelijk product en bestaat hoofdzakelijk uit de grondstoffen mais en rietsuiker. Zodra het PLA filament gesmolten uit de pen of printer komt, ruikt het heerlijk naar popcorn! PLA filament heeft een lagere temperatuur nodig om het smeltpunt te bereiken, nl. 175 graden. Voor ABS ligt de temperatuur op 230 graden. PLA heeft de neiging om eerder de nozzle (de punt van de pen die zorgt dat het plastic smelt) te laten verstoppen. Bij de nieuwe generatie 3d pennen komt dit probleem niet meer voor.