Studiozoe
Image default
Beauty en verzorging

Tips voor het wassen van een hamamdoek

Je wilt je mooie hamamdoek natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Om dat voor elkaar te krijgen, dien je tijdens het wassen van de hamamdoek rekening te houden met een aantal zaken. Hier geven we je de juiste tips om je hamamdoek zo lang mogelijk mooi te houden.

Tip 1: De eerste keer wassen

De eerste keer dat je de hamamdoek gaat wassen, is het het beste om de doek twaalf uur lang in koud water te laten weken. De vezels van je hammamdoek kunnen op die manier mooi in vorm komen. Dat is wel nodig, want na het weefproces hebben de vezels veel te verduren gehad. Door het weken in koud water ontspannen de vezels als het ware, waardoor de absorptiecapaciteit terugkomt. Hierdoor gaat je hammamdoek langer mee én voorkom je dat hij krimpt. Maar let wel op, want dit geldt niet voor hamamdoeken van bamboekwaliteit. Deze hebben vaak een gegolfd weefpatroon en zijn dan al voorgewassen. Het weken kun je in dat geval overslaan. 

Tip 2: Andere wasbeurten

Hamamdoeken kun je het beste wassen op 30 of 40 graden. 60 graden kan in principe ook, maar het is niet noodzakelijk. Dat scheelt weer in de portemonnee. Hamamdoeken kun je het beste wassen met andere handdoeken. Was ze in ieder geval nooit samen met kleding waar bijvoorbeeld ritsen aan zitten. Dit kan namelijk haaltjes of gaten veroorzaken tijdens het wassen.

Hamamdoeken heb je in allerlei kleuren en daar dien je tijdens het wassen ook rekening mee te houden. vaak zijn de doeken kleurecht, waardoor ze geen kleur afgeven op andere kledingstukken of ander wasgoed. Andersom kan dat wel gebeuren. Was de doeken dan ook met gelijke kleuren om verkleuring te voorkomen. Om de kleur van de hammamdoek nog langer mooi te houden, kun je ook een scheutje witte natuurazijn aan de was toevoegen. Hierdoor blijven vooral donkere kleuren langer mooi. 

Tip 3: Het juiste wasmiddel

Welk wasmiddel kun je nu het beste gebruiken? Je kunt in principe ieder wasmiddel gebruiken, zolang er maar geen chloor in zit. Dit zorgt voor vlekken en verkleuringen. Je kunt ook wasverzachter toevoegen, dit heeft zowel voor- als nadelen. Enerzijds worden je hamamdoeken er lekker zacht van, maar dit houdt wel in dat hun absorptievermogen verminderd. De vezels worden namelijk bedekt door een dun laagje wasverzachter, waardoor ze minder goed kunnen opnemen.

Tip 4: Drogen

Je kunt de hamamdoeken het beste gewoon aan de lijn laten drogen, maar in de droger kan zeker ook. Zet de droger dan wel op een lage stand en zorg ervoor dat je van tevoren de knoopjes van de doek nog even goed aantrekt. Deze kunnen tijdens het drogen in de droger namelijk losraken. Vervolgens kún je de doeken strijken, maar dit is vaak helemaal niet nodig. Ga je ze toch strijken? Dan kan dit gerust op een wat hogere stand, vaak hebben strijkijzers de stand ‘katoen’ en dat is prima.

Kijk op de website van Xziir voor meer informatie. 

https://xziir.nl/