Studiozoe
Image default
Banen en opleidingen

Wat is beter te zeggen op het werk in plaats van het woord “nee”

werk zoeken

Als je een gezonde relatie met een collega of baas wilt opbouwen, moet je leren hoe je verzoeken op de juiste manier kunt weigeren. Schrijver Sean Bending legde uit hoe je het moet doen.

Als je voelt dat je gehinderd of gebruikt wordt, is ‘nee’ absoluut het juiste antwoord. Maar als je een gezonde relatie met een collega of baas wilt opbouwen, moet je misschien goed nadenken voordat je het afwijst. In sommige gevallen kan het woord nee zelfs gevaarlijk zijn, zegt Sean Belding, auteur van Journey to WOW.

“Het woord nee brengt een negatieve boodschap met zich mee dat je niet geïnteresseerd bent om gewoon iets te proberen. Je hebt het te druk en je bent geen teamspeler. Er is niets erger dan dit gedrag op het werk. De volgende keer dat u hulp nodig heeft, zal niemand die u meer geven ”, zegt hij.

Aangezien je mensen misschien niet altijd kunt geven wat ze willen, moet je weigering anders formuleren. “Voor sommige mensen is het antwoord ‘nee’ zoals de standaardinstelling. Elke keer dat je ze een vraag stelt, is het eerste wat ze zeggen “nee”. Op die manier krijg je geen goede reputatie ”, vervolgt Bending.

Een vergelijkbare situatie met het antwoord “ja, maar”.

“Dit is de wortel van elk geschil. Iemand zegt: “Ik heb een geweldig idee.” En je antwoordt: “Ja, maar …”. Dit is hetzelfde als “nee” “, zegt hij.

Wat moeten we doen

Bedenk voordat je nee zegt hoe je altijd iemand kunt helpen. Voeg een disclaimer toe. Bijvoorbeeld: “Ik kan dit niet doen, maar dit is wat ik kan doen.” Of: “Sorry, maar ik kan het niet. Laten we in plaats daarvan het volgende proberen. “

‘Als je zinnen zegt als’ sorry, maar ik kan het niet ‘, toon je empathie. Je laat de persoon zien dat je om hem geeft ”, zegt Belding.

Je kunt ook ja zeggen, maar vergeet niet om context te geven. “Als iemand je om een ​​miljoen dollar vraagt, kun je zeggen: ‘Ja, zodra ik het heb’, legt hij uit.

“Nee” of “ja, maar” antwoorden kan een gewoonte worden. Let goed op hoe u op het werk communiceert en onthoud dat u uw gedrag kunt beheersen.

“Veel mensen begrijpen niet eens hoe ze zich gedragen. Als je jezelf als een negatief persoon laat zien, kun je niet hoger op de carrièreladder komen ”, zegt Bending.

Het kost tijd en oefening om met een slechte gewoonte te stoppen. “Je moet voor jezelf zorgen, tactvoller zijn. Hoe kun je op de hulp van andere mensen rekenen als je ze zelf niet helpt? ” Door anderen te helpen, wordt u een waardevolle hulpbron.

In de huidige werkomgeving is iedereen druk en zenuwachtig. Je moet begrijpen dat niet alleen jij moeilijk bent. Als u anderen helpt, wordt u vertrouwd. En als het management aan promoties denkt, zullen ze zeker op je letten ”, zegt Bending.

https://www.vindazo.be