Studiozoe
Image default
Computers / Internet / Searching

Hoe zorg ik voor het onderhoud van mijn cv-ketel?

 

Om uw cv-ketel zo goed mogelijk werkend te houden, speelt onderhoud een essentiële rol. Het is belangrijk dat u periodiek onderhoud laat uitvoeren, omdat uw cv-ketel anders kwaaltjes kan gaan vertonen. Zie het als een fietsketting; als deze niet wordt ingesmeerd met smeerolie eens in de zoveel tijd zal de fiets steeds minder soepel gaan fietsen en zal deze op ten duur gaan breken. Zorg daarom dat u zelf of iemand anders het onderhoud uit laat voeren.

De reden dat onderhoud zo belangrijk is

Door het onderhoud eens in de tijd te laten doen of zelf te doen voorkomt u dat u voor onvoorziene kosten komt te staan. Het onderhoud zorgt er namelijk voor dat uw ketel goed blijft lopen en wanneer uw ketel goed loopt gaat u ook nog besparen op de energiekosten. Tijdens het onderhoud kan de loodgieter uw ketel namelijk zo afstellen dat hij minder energie zal gaan verbruiken zonder dat u daar iets van merkt. Hooguit zal het iets langer duren wanneer u gebruik gaat maken van warm water, maar dit is in de meeste gevallen niet meer dan 5 seconde. Daarnaast zorgt u door periodiek onderhoud dat de kans op een defect aanzienlijk verlaagt wordt.

Om de hoeveel tijd?

Allemaal leuk en aardig, maar de vraag is: om de hoeveel jaar kan je het beste onderhoud uit laten voeren door een vakman zonder dat het onnodig is? Het antwoord hierop verschilt sterk per soort cv-ketel. Zo zijn er cv-ketels die constant werken en dus ook meer onderhoud nodig hebben en zijn er cv-ketels die de grootste tijd van de dag uit staan en dus niet werken waardoor er minder onderhoud nodig is. Om de grootste kans op defecten te voorkomen raden wij wel aan om gemiddeld om de twee jaar onderhoud te laten doen. Dit moet de kans op een onverwachts defect nihil maken.