Studiozoe
Image default
Computers / Internet / Searching

Kopen van een nieuwe vishengel

Ook voor de ervaren visser is het niet elke dag dat een nieuwe hengel wordt aangeschaft. Vishengels gaan vaak jaren mee, waardoor de aankoop de nodige aandacht vraagt. Gelukkig wordt je bij de online hengelsport winkel vaak goed geholpen. Echter kan het geen kwaad om jezelf eerst rade te gaan wat je nu eigenlijk met de hengel wilt doen. Uiteraard wil je vis vangen, maar niet elke vishengel is even geschikt voor het vissen op bijvoorbeeld snoek, karper of voorn. Om je op weg te helpen geven we hieronder enkele algemene informatie die je op weg helpt als je op zoek gaat naar een nieuwe vishengel. 

 

Hengel met of zonder vismolen?

In de basis zijn er 2 soorten hengels. Hengels waarbij de vislijn aan de hengel vast zit en vishengels waarbij de vislijn is opgerold op een vismolen. Een hengel waarbij de vislijn aan de hengel vast zit, noemen we wel een vaste hengel. Deze hengels is heel geschikt voor het vangen van kleinere vis op beperkte afstand van de oever. De visafstand is namelijk beperkt tot de lengte van de vishengel en beschikbare vislijn. Vissoorten als voorn, brasem, bliek en baars kunnen op deze manier goed gevangen worden. De meeste vissers starten dan ook met een vaste hengel omdat hier relatief makkelijk mee gevist kan worden. Daarbij is er op een water vaak voldoende kleine vis aanwezig, waardoor je veel vis kunt vangen. 

 

Het vissen met een vishengel met werpmolen is geschikt om verder uit de kant te vissen. Je kunt hierbij de lijn uitwerpen, waarbij de vislijn van de vismolen afspoelt. Door het sluiten van een buigel is de vislijn op de vismolen geborgd. Een belangrijke eigenschap van een vismolen is de molenslip. Deze slip zorgt ervoor dat er lijn van de vismolen afspoelt als deze een bepaalde druk krijgt. Dit drukpunt is af te stellen met een knop op de vismolen. Grotere en sterke vis kan hierdoor vislijn van de vismolen aftrekken, zonder dat deze kapot getrokken wordt. Als de uithalen van de vis weer rustiger worden kan er weer vislijn op de molen gespoeld worden. Met dit mechanisme kunnen de grootste vissen van een water gevangen worden. Wel is er veel verschil in kwaliteit van vismolen op de markt te koop. Enkele goede merken van vismolens zijn; Penn, Abu Garcia, Predox en Mitchell. 

https://www.sportvisgigant.nl/